Kookboek 'Mijn Syrische Keuken'

Proef de rijkdom van de Syrische keuken!

Mezzetafels vol hummus, baba ganoush, falafel en tabouleh. Stoofpotjes met verse kruiden, granaatappelpitjes en citroen. Laat je betoveren door de schat aan kleuren, geuren en smaken in de kooktradities van het Midden Oosten.

In ‘Mijn Syrische Keuken’ neem ik je mee naar de keuken van mijn moeder en grootmoeder in Aleppo, waar de verse ingrediënten van de soek worden omgetoverd tot de meest bijzondere gerechten. Traditioneel, maar wel met een eigen twist.

Alle gerechten zijn makkelijk thuis te maken.

‘Mijn Syrische keuken’
Uittreksel uit het boek 'Mijn Syrische keuken'

TABOULEH

Klassieke tabouleh a la Zina

Tabouleh is mijn favoriete salade om te zien, vanwege de varieteit aan kleuren. Het is snel klaar, rijk van smaak, gezond en je kunt het overal bij serveren. Iedere Syrische vrouw maakt tabouleh bovendien op haar eigen manier en meent vervolgens dat haar versie, of die van haar moeder, het allerlekkerst is.

Tabouleh is niet seizoensgebonden, de ingredienten voor de salade zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Voor 4 personen

2 citroenen (geperst)
8 el fijne, witte bulgur
(van de Turkse of Marokkaanse winkel, die van de gewone supermarkt is te grof)
2 grote bosjes platte peterselie
1 bosje verse munt
2 lente-uitjes
1 grote, rijpe tomaat
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl gemalen komijn
6 el olijfolie

Zo maak je het

Vul een soepkom voor de helft met lauwwarm water en het sap van 1 citroen. Doe de bulgur erbij en laat het 15 minuten weken. Het is belangrijk dat je de bulgur niet kookt, maar weekt, anders wordt het te zacht.

Hak ondertussen de peterselie, munt en lente-uitjes heel fijn, en snijd de tomaat in kleine blokjes. Tabouleh is het lekkerst als alle ingredienten zo fijn mogelijk gesneden zijn.

Als de bulgur vervolgens gaar is (dit duurt meestal zo’n 10 tot 15 minuten) doe je alles in een kom en voeg je het sap van de ander citroen, de paprikapoeder, komijn en olijfolie toe. Meng de ingredienten nu door elkaar zodat je een frisse, kleurrijke salade krijgt. 

Serveer als mezze of met platbrood.