Over Zina Abboud

Hoe het allemaal begon

Eten heeft zo lang ik me kan herinneren een belangrijke rol gespeeld in mijn leven.

Toen ik als peuter door het huis van mijn ouders huppelde, werd ik omringd door de geuren van specerijen. Mijn vader handelde in kruiden en naam altijd de meest verse soorten mee naar huis. Ik ben geboren en getogen in Aleppo, de tweede stad van Syrië en van de oudste steden ter wereld. Deze rijke geschiedenis komt ook terug in de gastronomie. De keuken is, sinds ik wegens de oorlog gevlucht ben en letterlijk alles heb achtergelaten, de plek waar ik met het meest thuis voel. Hier vergeet ik even mijn zorgen en de spanningen die komen kijken bij het opbouwen van een nieuw leven in een ander land. Tijdens het koken waar ik me weer even in het Aleppo van voor de oorlog en kom ik weer tot leven.

Toen ik in het AZC in Amsterdam zat werd ik op uitgenodigd om nieuwjaar te vieren bij twee Nederlandse dames, Liza en Jet, thuis. Ik bood aan om het eten te bereiden en deze avond bleek het begin van Zina’s Kitchen. Ik kreeg steeds meer kookklussen binnen en kookte vanuit de keuken van Liza en Jet. Ook in het azc ging ik steeds vaker koken. Kort nadat ik te horen kreeg dat ik in Nederland mocht blijven op 1 juni 2016, heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Nauwelijks tien dagen na het registreren van Zina’s Kitchen kreeg ik een verzoek van het Prins Claus Fonds, of ik voor een evenement van vierhonderd mensen Syrisch kon koken.

Gelegenheden waar ik voor gekookt heb

 • Huwelijken
  130 gasten in Almere
  280 mensen in een dorp in Frankrijk
 • Verjaardagfeesten
  Feest van Duncan Stutterheim, de oprichter van muziekbedrijf ID&T
  150 mensen voor de verjaardag van Princes Laurentien
 • Bedrijfsevenementen
 • Festivals
  400 mensen voor het Prinses Margriet Awards in Paradiso
 • Recepties
Bedrijven als THNK School of Creative Leadership het farmaceutische bedrijf Abbvie, organisatieadviesbureau McKinsey, het Tropenmuseum en de Melkweg behoren inmiddels tot mijn vaste klantenbestand.

Ook geef ik inmiddels kookworkshops, bijv. bij Hema, de Gemeente Amsterdam en de ngo Human Right Watch.

‘Mijn Syrische keuken’